piątek, 8 września 2017

Zupa Ziemniaczano-Porowa


SKŁADNIKI :

1 duży por
1 mała cebula
180g ziemniaków
600ml bulionu (ewentualnie wody)
2 łyżki masła
1 łyżka pietruszki natki

WYKONANIE:


1. Pory oczyścić, zostawić biała i jasno zieloną część, pokroić na plasterki.
Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę.

2. W garnku roztopić masło, delikatnie podsmażyć cebulę. Dodać por i ziemniaki. Podgrzewać na średnim ogniu przez kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.

3. Zwiększyć ogień, dodać  bulion lub wodę i zagotować. Po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować aż warzywa zmiękną.

4. Dodać pietruszkę,zmiksować na gładki krem. Według uznania posolić i popieprzyć. Posypać szczypiorkiem.
Warzywa psiankowate 2017

1 komentarz:

  1. Fajny prosty przepis. Zapraszam do dodania go do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :) Jutro już ostatni dzień ;)

    OdpowiedzUsuń